Door de bomen het bos niet meer zien

Berkenbos + Zwam TRANS Door de bomen het bos niet meer zien <2009-2010>               2009
In dit afstudeerjaar heeft Elis 2 doelen. Ten eerste het creëren van een verbintenis tussen de twee gegeven thema’s en ten tweede het doorgronden van éé
n thema.

Foto's
Als basis hiervoor heeft zij zich dit keer gefocust op uitsluitend deze twee foto’s: het berkenbos en de zwam.

Bloei
Haar werken ontstaan door het intensief bezig zijn met het onderwerp. De titel van het onderwerp is eigenlijk ondergeschikt. Het is Elis passie die haar constant aanwakkert om haar kunstwerken steeds weer anders te laten
bloeien.

Doorgroei
Elis maakt graag vele studies zowel exacte waarnemingen als kleur- en materiaalexperimenten waarbij het analyseren van de afbeelding keer op keer opnieuw en anders gebeurt. Dit gecombineerd met de beïnvloeding door haar omgeving en de constante ruis op haar eigen harde schijf is de ideale voedingsbodem voor de doorgroei in haar werk.
Het verloop van het proces bestaat uit voelsprieten uitsteken, wegen inslaan, bij een doodlopend eind terug naar af en gewoon weer via een andere invalsweg de route verder verkennen. Het einde staat helemaal open.

Eenvoud
Met de wetenschap van hierboven is het achteraf dan ook heel eenvoudig.
De zwam is als ufo op reis geweest in het berkenbos en daarbuiten en
het berkenbos is het stadium van traditioneel bos volledig
ontgroeid.

Logica
Elis studies zijn haar dierbaar, ze zijn altijd bruikbaar en ze bewaart deze dan ook allemaal. Op een gegeven moment valt de puzzel in elkaar en ontstaat spontaan het verhaal van het bos in 3 delen met als titel “Door de bomen het bos niet meer zien”. Nu U, geniet ervan.

Elis Sluijsmans 2009-2010
Hogere graad Schilderkunst 
Kunstacademie Maasmechelen