Foutmelding

Notice: Undefined offset: 1 in counter_get_browser() (regel 70 van /var/www/clients/client18121/web13436/web/wheelcover/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc).

Beschreven Episoden

Inhoud:

Woensdag 2 januari 2013 - Valkenburg aan de Geul – Wieldop 146

Het voornemen is er al langer om een verhaaltje te schrijven over “Mijn gevonden wieldop”. De verzameling groeit gestaag en het is een tijdrovende bezigheid aan het worden. In 2013 voeg ik de daad bij het woord en schrijf mijn eerste wieldopepisode.

Het is al zover gekomen dat ik sinds een paar weken een plastic zakje meedraag voor het geval dat we, tijdens onze avondwandeling, wederom een wieldop zouden vinden.

Het wandelrondje start van huis uit, langs het paardje en vervolgens verder langs het spoortraject richting dorpskern. Overweg over, via de Nieuweweg en Lindenlaan door de Passage en Grotestraat, onder Grendelpoort door en via de Wilhelminalaan en Plenkertstraat richting Polfermolen. We gaan goed. Verder langs de Geul richting pretpark en jawel hoor daar valt mijn oog op die wieldop die staat te pronken tegen de afrastering. Een OPEL dop; dat is nummertje 146. Zo blij als een klein kind haal ik mijn zakje tevoorschijn. Om te voorkomen dat ik olievettige vingers krijg, grijp ik in mijn broekzak naar het papieren keukenroldoekje. Hiermee neem ik de wieldop beet om hem vervolgens in de zak te laten verdwijnen.

We zijn beiden in onze sas. Wie denkt daar nu nog aan op weg naar huis. Verbazen doet het ons echter niet. Eerlijkheidshalve dien ik wel te bekennen dat ik een positief voorgevoel had. Toeval?

We vervolgen onze weg door de Koningswinkelstraat, steken het plein over om via Broekhem en het Stiena Ruypers Park huiswaarts te keren. Met mijn bewaarde keukenrolpapiertje ontdoe ik de wieldop van zijn verpakking en leg hem boven op die anderen die hem onlangs zijn voorgegaan.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 1: 146 / Valkenburg aan de Geul 04-01-2013

Inhoud:

Maandag 31 december 2012 – Kerkrade – Wieldop 144 + 145

Voor de laatste dag van het jaar hebben we besloten om te gaan wandelen in Kerkrade rondom de vijvers “Cranenweyer” nabij Erenstein. Op de heenweg zie ik in Kerkrade, aan de overzijde van de weg in het gras, een wieldop. Graag zou ik deze meteen willen oppikken maar ik heb geduld en veiligheid staat voorop. Snel heb ik mij gemerkt dat wij, op de terugweg, bij huisnummer 76 het beste de ventweg kunnen inrijden.

Op onze retourreis wordt de navigatie aangezet voor het registreren van de straatnaam, voor het huisnummer kijk ik op de nummerplaatjes van de bebouwing. Ja hoor, de wieldop ligt er nog steeds, op het hoekje in het gras van het uitlaatgebied voor honden.

Onder het toeziend oog van een groep jongeren raap ik hem op, een merkdop van PEUGOT. Al vlug valt mijn oog op een tweede wieldop aan de voet van de boom in hetzelfde onfrisse plantsoen. Ik leg de eerste in de kofferbak van de auto, roep: “ik ga er nog een ophalen” en doe de achterklep dicht.

De tweede is ook een PEUGOT. Deze is wel kapot en verschilt van grijswaarde met de andere. Hij verdwijnt ook in de kofferbak. Twee wieldoppen van eenzelfde merk en op een steenworp afstand van elkaar! Het kan, zo blijkt ook nu weer.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels –  / Valkenburg aan de Geul 04-01-2013

Inhoud:

Dinsdag 8 januari 2013 – Meerssen – Wieldop 149

Ik parkeer mijn auto op het kazerneterrein in Meerssen en neem het kratje uit de kofferbak. Op het moment dat ik de achterklep dicht gooi, raak ik gefascineerd door de man die mij tegemoet komt. We groeten elkaar. Gehuld in veiligheidskleding draagt hij trots drie wieldoppen.

Toch loop ik richting voordeur en besluit geen navraag te doen bij de oranje verschijning. Mijn nieuwsgierigheid speelt me parten. Snel draai ik mij om en roep “Mag ik u wat vragen?"

Ook de man draait zich om, we lopen naar elkaar toe en raken in gesprek. ‘Wat gaat U doen met drie wieldoppen, twee of vier zou ik logischer vinden” flap ik eruit.

Glunderend vertelt hij, dat hij wieldoppen gaat zetten op de machine met borstels; je weet wel! Ik knik. In relaas vervolgt hij: “Ik heb er maar twee nodig, maar hoezo vraag je?” Direct haak ik hierop in en beken dat ik wieldoppen spaar. Spontaan biedt hij mij er een aan. “Oh, dat vind ik fijn; geef er maar een, welke maakt mij echt niets uit” zeg ik tegen hem. De man dringt er op aan dat ik zelf kies. Dat is snel gebeurd, ik neem diegene waar in ieder geval de verf nog opzit. Met het uitwisselen van, een dank je en een fijne dag, gaat ieder zijns weegs. Op weg naar zijn auto geef ik hem nog mee “het dient een geheimpje te zijn, vooral niet verklappen”. Lachend roept hij terug: “Ik heb het aan de collega’s gevraagd en zij waren akkoord, dus geen probleem”. Mijn dag is al helemaal goed. Ook nu bevat mijn kofferbak een wieldop; dit is nummer 149.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 3: 149 / Valkenburg aan de Geul 09-01-2013

Inhoud:

Maandag 7 januari 2013 – Maasmechelen + Maastricht – Wieldop 147 + 148

Op zondag tuffen we over de Viaductweg in Maastricht. Zie daar, op een zeer riskante plek tegen de verkeerslichtpaal voor fietsers, staat die wieldop te pronken. Jammer, vandaag handelen is geen optie. Het blijft daarna in mijn hoofd ronddolen.

 De volgende dag rijd ik naar Maasmechelen, waar ik in september gestart ben met de opleiding “Monumentale kunst”. Op mijn heenreis ben ik bezig met het verkeer om mij heen. Op mijn retourrit constateer ik dat er, in de loop van de dag bij de rotonde langs het Kanaal, een wieldop is gelanceerd. Nu stoppen gaat niet. Ik rijd door om bij de klaverbladrotonde te keren. Ik ga hem ophalen alleen hoe? Het is een drukke weg!

Ik heb super veel geluk. De hele weg is, in beide richtingen, leeg. Een pitstop: razendsnel parkeer ik de auto bij de vindplaats, stap uit, pik hem op, leg hem op de bijrijderplaats en stap in. Weer een rotonderondje en ik ben vertrokken richting Maastricht. Ik ga een gokje wagen.

Via de autobaan en afslag Bunde volg ik de Meerssenerweg. Daar parkeer ik mijn auto, bij huisnummer 222, en wandel naar de bewuste plek.

Dan drentel ik rond, wieldop? Hmm….. waar ook weer precies. Daar, tegen de paal van het fietslicht, net nog zoals gisteren. Ik reik voor langs het wiel van de wachtende fietser, die ik zonet nog voorrang heb verleend. Hebbes. Hij fronst zijn wenkbrauwen. Ik stamel: “Spaar ik”. “Dat kan” zegt hij lachend. Tevreden, over het resultaat van mijn actie, loop ik terug richting auto en keer huiswaarts. Mooi meegenomen, niet 1 maar 2 wieldoppen rijker.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 4: 147+148 / Valkenburg aan de Geul 10-01-2013

Inhoud:

Donderdag 10 januari 2013 – Sittard-Geleen – Wieldop 150

De voorbije dagen houden de wieldoppen mij erg bezig. In januari 2013 is de verzameling alweer aardig uitgebreid met nieuwkomers.

Voor deze week is het mijn laatste werkdag in Sittard. Al vroeg ben ik op pad en zo arriveer ik al voor achten op locatie. Het is nog donker buiten. Na een intensieve dag van arbeid ga ik op tijd naar huis, ik wil immers nog langs de boerin voor de boodschappen.

Net op weg richting Valkenburg aan de Geul slaat het “noodlot” toe. Dit kost extra tijd. Wieldop! Op zijn rug in het gras naast de weg. In de eerste beste straat van rechts parkeer ik mijn auto. Vlug lopend haal ik het exemplaar. Voltreffer, het is een OPEL!

Hup, in de achterbak, keren en route vervolgen. Dit wordt welgeteld nummer 150!

De laatste tijd raak ik er al aan gewend dat van huis gaan meestal resulteert in een aanwinst.

Al vele jaren ben ik gefascineerd door rondslingerende wieldoppen. Toen ik in maart 2012 dan ook daadwerkelijk startte, met het uitvoering geven aan mijn idee om wieldoppen te gaan verzamelen, had ik gepland hier vijf jaar voor nodig te hebben. Dit tijdsbestek zou voldoende materiaal dienen op te leveren om uiteindelijk in 2017 mijn afstudeerwerk voor de richting “Monumentale kunst” te kunnen vormgeven.

Nu, anno 2013, vraag ik mij af “Hoeveel wieldoppen heb ik straks binnen één jaar onderweg bij elkaar gehengeld?” en “Hoeveel wil ik er uiteindelijk vergaren?”

Er zijn nog heel veel loslopende wieldoppen die voor mij op onbereikbare plaatsen liggen. Het nu bereikte aantal zou dus nog meer kunnen zijn echter veiligheid staat, ook bij mij, hoog in het vaandel.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 5: 150 / Valkenburg aan de Geul 18-01-2013

Inhoud:

Vrijdag 11 januari 2013 – Valkenburg aan de Geul + Meerssen – Wieldop 151 + 152

Tijd gaat snel, alweer de 2de vrijdag in 2013. Vandaag is mijn klusdag. Eerst eens fröbelen aan het damspel om vervolgens aan de slag te gaan met mijn verzameling. De veertien wieldoppen gaan allen door de wasstraat en worden genummerd vastgelegd op foto. Zo, dat is alweer gefikst.

Tijdens deze morgenactiviteiten heb ik gedubd over een fietsrondje in de namiddag. Enfin, ik zal zien.

Na de lunch breekt de zon door, daar ga ik van profiteren. Om 15.45 uur verlaat ik de woning en fiets richting Houthem. Amper binnen een kwartier, even voorbij de Geulhemmermolen in het nog niet zo lang geleden gemaaide gras, ligt een “MICHELIN”. Lekker besmeurd met modder en vol groene sprieten. Fiets stallen, plastic zakje open vouwen, wieldop er in en verder. Een tijdje terug heb ik hier, enkele meters hogerop, ook al eens een wieldop aangetroffen.

Via “Gemeentebroek” en “Veeweg” bereik ik uiteindelijk de “Parallelweg” in Meerssen.

Rechtsom, de “Herkenberg” op. Bij de spoorwegovergang houd ik halt om mijn neus te snuiten. Dan zien mijn ogen een wieldop liggen achter de rood wit geblokte bebording van de spoorafzetting.

Tja, natuurlijk, die gaat ook mee. Deze “SEAT” til ik voorzichtig op om te voorkomen dat hij nog verder uit elkaar valt. Nu zijn ze met zijn tweeën in één zakje.

Vol ongeloof over het feit dat ik er niet van was uitgegaan om te scoren heb ik toch, in een klein uurtje tijd, twee wieldoppen bemachtigt.

Het vindtempo is hoog waardoor het bijbenen met het schrijven van de episodes een beproeving wordt!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 6: 151+152 / Valkenburg aan de Geul 18-01-2013

Inhoud:

Zondag 13 januari 2013 – Kerkrade – Wieldop 153

Vandaag is het de 13de; altijd voor ons een memorabele datum. Het ’s middags vertrekken wij richting Kerkrade voor een bezoekje aan de dierentuin “GaiaZoo”. Het is er druk en wij parkeren op de parallelweg van de Kerkradersteenweg. Te voet gaan wij richting entree.

Natuurlijk ben ik ook vandaag weer waakzaam. Wieldoppen! Ik tuur de omgeving af. Niets!

Na een rondje dierentuin, inclusief een bezoek aan het pas geboren aapje Ayo, gaan we om 16.00 uur weer richting auto. En, ja hoor; daar is hij weer. Aan de overkant van de weg in het gras, tussen de rijbaan en de ventweg, ligt die bewuste wieldop.

We kruisen de straat en stevenen recht af op ons doel. “Oh…, een hele nieuwe!” roep ik van blijdschap. Met een “big smile” op mijn gezicht raap ik hem op. Goed geklemd tussen mijn blote vingers en dat bij temperaturen onder nul, draag ik hem tot aan de auto om hem vervolgens direct in veiligheid te brengen.

Hij is zo nieuw, dat ik zelfs nog steeds schone vingers heb! Volgens ons heeft de autobezitter, in verband met het vriesweer van dit weekend, onlangs de winterbanden eronder gelegd,. Om het uiterlijk van de auto te verfraaien heeft hij gekozen voor de afwerking met een wieldoppenset.

Een dergelijke dop wordt vast geklikt op het wiel. Doe je dit niet deugdelijk, dan rijd je al snel met minder doppen gelijk deze pechvogel.

Geluk op de 13de in 2013.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 7: 153 / Valkenburg aan de Geul 18-01-2013

Inhoud:

Maandag 21 januari 2013 – Sittard-Geleen – Wieldop 160

Vanwege de hevige sneeuwval van gisteren ga ik extra vroeg van huis. Acht uur is appèl in Sittard. Stevig doorrijden, slalommen binnendoor en blik op de weg.

Op de rotonde van het voormalige ziekenhuis in Geleen neem ik de afslag “Spaubeeklaan”. Tijdens deze manoeuvre zie ik in mijn linker ooghoek, op de vluchtheuvel, de voorkant van een wieldop schitteren in de sneeuw.

Wanneer ga ik deze nu ophalen? Vanwege het aspect “op tijd op het werk” moet ik mijn geduld op de proef stellen. Mijn besluit staat vast; vandaag gaat het gebeuren en wel nog voordat ik thuis ben.

In de namiddag, op de terugweg van de Kunstacademie in Maasmechelen, rijd ik over Spaubeek. Ik moet wel een stukje terug richting Geleen tuffen maar ik heb het er voor over. Om 16.10 uur ben ik in het bezit van het 160ste exemplaar. Deze “FIAT” heeft zich de hele dag niet verroerd en lag gewoon nog op mij te wachten. Missie geslaagd.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 8: 160 / Valkenburg aan de Geul 22-01-2013

Inhoud:

Dinsdag 22 januari 2013 – Sittard-Geleen + Valkenburg aan de Geul – Wieldop 161 + 162

Het is een dag zoals alle anderen, of toch niet? Veel afspraken vandaag; eerst in Meerssen, dan in Sittard en het ’s middags in Geleen. In de lunchtijd ga ik, voor mijn moeder, naar de bakker. Door de hevige sneeuwval van vorige week en de aanhoudende vrieskoude, komt zij de deur niet uit. Gezien haar leeftijd en het valrisico, is dit een wijs besluit.

Aan twee kanten bepakt, met tassen brood en het nodige lekkers, loop ik evenwijdig aan de hoofdstraat. Voor het bereiken van het terrein bij de brandweerkazerne aan de Swentiboldweg steek ik nog een laatste keer over. Mijn tempo vertraagt en ik frons mijn wenkbrauwen. Helemaal verbaasd mompel ik: “Kijk nou, hier op het hoekje bij de paal”. Op de vluchtheuvel tussen rijbaan en fietspad, met de goede kant boven, ligt in de sneeuw de “GIGA”-dop. Wederom een uniek collectoritem. Dat mij dat vanmorgen niet is opgevallen, vreemd? Een tissue is snel bij de hand, deze wieldop gaat gelijk mee. Voor vandaag is de buit binnen!

Of is deze dag toch onvoorspelbaar! Let wel, ‘s avonds gaan we nog voor de frisse neus. Onderweg mijmer ik over mijn aanwinst. Het voorval analyserend kom ik tot de slotsom dat de wieldop vanmorgen is beland tussen de parkeertijd van 10.15 uur en de pauzetijd van 12.45 uur.

Bijna thuis van onze korte wandeling zie ik iets blinken en dat in combinatie met de verschijningsvorm. Deze staat te wachten met het aandoenlijk verzoek “Neem mij mee ook al ben ik niet schadevrij”.

Voor vandaag is de buit zeker binnen! Hoe kan het zo aflopen?

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 9: 161+162 / Valkenburg aan de Geul 22-01-2013

Inhoud:

Woensdag 30 januari 2013 – Valkenburg aan de Geul – Wieldop 163

Vorige week donderdag, de 24ste januari, werd ik uiteindelijk geveld door de griep. Helaas, een aantal dagen aan huis gekluisterd. Bahhh….. niks aan. Op woensdag de 30ste voel ik mij weer fit genoeg om, voor de activiteiten in het dorp, de fiets te nemen. Na het afhandelen van de verplichtingen besluit ik om even lekker van de natuur te gaan genieten.

Met mijn fietsje net voorbij het nonnenklooster en het bord “einde bebouwde kom” flitst iets herkenbaars langs mijn rechter ooghoek. Hoog in de berm, in het gras, ligt iets grijzigs ronds! Ik trap hard op de rem, keer mijn fiets, zet hem op de standaard en loop naar het voorwerp toe.

Ja hoor, kassa! Hmmm….. een kleintje, mompel ik in mijzelf. Het is een rond twaalf ofwel de velgmaat bedraagt twaalf inch. Het plastic zakje, wat ik nu al weken meesleep in mijn winterjas, komt ook nu weer super goed van pas. Mijn hersenen schakelen op, ik ga van de vindplaats eens een foto maken. Ook zo een voornemen wat nu wordt geconcretiseerd.

  

Dik tevreden vervolg ik mijn tochtje richting Kasteel Oost, Drie Beeldjes, langs de Geul en wederom via het centrum terug naar huis én ..… met een wieldop slingert aan mijn stuur. Je kunt de deur uitgaan en het is meteen weer raak! 

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 10: 163 / Valkenburg aan de Geul 02-02-2013

Inhoud:

Donderdag 31 januari 2013 – Valkenburg aan de Geul – Wieldop 164

Deze morgen is het weer zo ver; de boodschappen. Eerst eens voor mijn auto zorgen. Mijn gehoorwaarneming heeft mij het signaal gegeven dat de banden zeer waarschijnlijk te zacht zijn. Even de spanning controleren en inderdaad er moet iets bij. Vervolgens via Hulsberg en Arendsgenhout arriveer ik bij de boerin in Klein Haasdal voor het in slaan van de weekvoorraad groente en fruit. Verder, nu naar Berg en Terblijt. Bij “GroenRijk” ga ik een plantje kopen en zal wat extra sierlint meenemen voor de bouw van mijn damspel.

Neem de Geulhemmerberg en je komt uiteindelijk bij de onlangs gerealiseerde rotonde in Berg en Terblijt, deze ligt pal voor het tuincentrum. Bij het aanrijden ervan heb ik het al geblikt. Links, voor bij de vluchtheuvel, op de weg aan de zijkant een heel groot ongeschonden exemplaar. Handig neem ik de rotonde en parkeer mijn auto op het terrein van de winkel. Eerst ga ik voor de wieldop. De fotoshoot van gisteren krijgt hier zijn vervolg.

  

De VOLKSWAGEN is punt gaaf en trots leg ik hem in de auto. Hier had ik helemaal niet op gerekend, maar stilletjes hopen natuurlijk wel!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 11: 164 / Valkenburg aan de Geul 02-02-2013

Inhoud:

Zaterdag 2 februari 2013 – Kerkrade – Wieldop 165

We zitten in de auto, rijden net op de autobaan richting Heerlen of ik deel mede: “Wieldop, zelfs tot achter de afrastering van de snelweg ver landinwaarts getorpedeerd. Oninbaar".

Brrr.….r verder, afslag Kerkrade, invoegen op de rotonde en ik deel mede: “Wieldop, in de goot bij de afwerkplek. Op dit moment oninbaar".

Dooo.….r voor het uitje naar de dierentuin. We zijn zowat de enige bezoekers. De waarneembare beesten lummelen verveeld of doen gewoon weer niks.

Terug naar huis gaan we via “Viktor”, de 4Art-winkel, eens kijken of zij voor mij een A6-tekenboekje hebben. Ik ben hier al maanden naar op zoek. Klein formaat, circa 10 x 15 cm en met steviger wit papier. Het lijkt al een jaar lang een onmogelijke opgave, maar wie weet vandaag.

Brrr…..r, we nemen op de Euregioweg de afslag richting Heerlerbaan en ik deel mede: “Wieldop”.

Nu geldt: Drie maal is scheepsrecht! Er wordt geparkeerd bij het tankstation annex supermarkt en kaffee discount. Dit exemplaar wordt verzilverd; het is zo waar een SUZUKI. Tevreden vervolgen wij onze route. En, voor het kleine A6-boekje ben ik ook nog geslaagd!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 12: 165 / Valkenburg aan de Geul 06-02-2013

Inhoud:

Zaterdag 19 januari 2013 – Tussen Lanaken en Maasmechelen – Wieldop 154 tot en met 159

Op één Rijksweg, binnen een afstand van 3,60 kilometer, zes wieldoppen.

Volgens het weerbericht gaat het morgen stevig sneeuwen, dan gaan we vandaag weg met de auto. Tanken, kijken voor “Molly" en wandelen op de dijk. Op de Rijksweg N75 in België is het meteen raak. Wieldop! Deze wordt opgehaald en we zijn wederom op weg.

De tweede signaleer ik al snel daarna; op het hoekje nabij de broodjeszaak. Tijdens mijn incassomoment zie ik mijn districtsdirecteur, vergezeld van zijn vrouw, met de brandweerbus. Hij heeft mij niet herkend. Ik kijk naar zijn keeractie op de drukke weg en volg zijn parkeeractie bij “Dalemans haarden, kachels & schouwen”.

Verder, bij de rotonde, hooo….., weer een wieldop. Dat is nummer drie voor vandaag. Ohhh....., een paar meter wederom een wieldop, dat maakt vier. Na het tanken parkeren we op de carpoolplaats. Te voet ga ik voor wieldop drie en vier. Héee..…, bij nummer vier ligt nog een wieldop. Dat is cashen vandaag; vijf stuks!

Met mijn blote handen, en dat bij temperaturen ver onder nul, sjok ik met de gestapelde zwervers richting auto. Met een big smile en verkleumde vingers, leg ik ze apentrots bij de andere twee.

We vervolgen onze weg. Vanwege het zeer koude weer en de gure wind die er staat hebben we besloten om in Maasmechelen Village, de chique outlet, wat te gaan rondhangen. Bij het eerste beste stoplicht, op het hoekje, is het alweer raak. Ongelooflijk; nummer zes vandaag.

Op 3,60 km, zes wieldoppen. Bizar maar waar!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 13: 154 t/m 159 / Valkenburg aan de Geul 06-02-2013

Inhoud:

Zondag 3 februari 2013 – Sittard-Geleen – Wieldop 166 + 167

Zondagmiddag en dan zijn we in de regel een aantal uurtjes op stap. Vandaag gaan we, voor de gezelligheid, avondeten bij mijn moeder.

Via Maastricht bereiken we Rekem. Tijdens de wandeling in de Vallei van de Ziepbeek zijn daar weer “the ghosts” ofwel zoals wij ze noemen de “spookies”; onze nonnen geheel gehuld in witte habijten met puntmutsen.

Na het aftanken van de auto in Maasmechelen bij “Bruno’s Foodcorner” gaan we naar moeders.

In Geleen op de Jos Klijnenlaan ligt er langs de straat iets wat mij triggert. We parkeren bij het winkelcentrum “Zuidhof” en in een sneltreinvaart begeef ik mij op pad om enkele tellen later een FORD-vondeling in mijn armen te sluiten.

In de auto geef ik al aan dat we bij de rotonde naar Munstergeleen ook even gaan kijken of de wieldop, die ik heb zien liggen afgelopen vrijdag toen ik op weg was van kantoor naar huis, er nog ligt.

Opgewekt vervolgen we onze route. Nog voordat mijn verzoek kan worden gehonoreerd wordt ik, op de Oranjelaan, wederom getriggerd door iets in de middenberm. Ook nu is het stoppen om enkele tellen later de verlorene een warm welkom te heten.

Aansluitend nemen we de bewuste rotonde en moeten concluderen dat de wieldop er wel nog ligt, maar deze toch echt aan gruzelementen is gereden. Deze blijft waar die is.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 14: 166+167 / Valkenburg aan de Geul 06-02-2013

Inhoud:

Maandag 4 februari 2013 – Meerssen – Wieldop 168

Intermezzo: “Mission impossible”

Dinsdag 15 januari 2013 - Meerssen - afslag A79-Ambyerweg-Rothem

Het plan de campagne heb ik al dagen in mijn hoofd. Vandaag, dinsdag 15 januari, is het zover. Hopelijk, volgens planning, ga ik de wieldop ophalen die er al weken ligt in de berm bij de afrit Bunde van de autobaan richting Maastricht. Als je bij de stoplichten staat te wachten zie je hem al liggen. Afgelopen zaterdag, de 12de kwamen wij weer op dit cruciale punt en zie daar, de wieldop heeft zich al die tijd niet verroerd. Deze avond zal ik alleen thuis zijn en dus wordt dit een prima gelegenheid om te gaan jagen. Ik zal met de auto naar Rothem rijden en daar parkeren op de carpoolstrook. Te voet ga ik dan een rondje lopen. Heen via het fietspad aan de rechterkant van de weg, viaduct over, Ambyerweg oversteken en aan de andere kant over het fietspad terug. Bij het fietslicht loop ik dan over de grasberm en daar is die dan. Meenemen en huiswaarts. Na al die weken wordt hij van mij!

Tevens zal ik de onlangs gespotte wieldop aan de zijkant van de betonnen vangrail ook meenemen. Twee vliegen in één klap, dat is toch een mooie opsteker.

Mijn plan is in het water gevallen; uit de lucht viel zoveel sneeuw dat het onverantwoord was om de daad bij het woord te voegen. De volgende geplande datum was dinsdag, de 22ste januari, echter ik was die avond niet alleen thuis. Mission impossible?

Mijn geheime missie blijft ronddolen in mijn hoofd.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 15: 168 / Valkenburg aan de Geul 06-02-2013

Inhoud:

Maandag 4 februari 2013 – Meerssen – Wieldop 168

“Mission possible” 

Maandag 4 februari 2013 - Meerssen - afslag A79-Ambyerweg-Rothem

Het plan de campagne heb ik al dagen in mijn hoofd. Vandaag, maandag 4 februari, is het zover. Hopelijk, volgens planning, ga ik de wieldop ophalen die er al weken ligt in de berm bij de afrit Bunde van de autobaan richting Maastricht. Als je bij de stoplichten staat te wachten zie je hem al liggen.

Om half twaalf vertrek ik richting Maasmechelen en koers op mijn eigen routeplanner. Ik kom weer op dit cruciale punt én zie daar, de wieldop heeft zich al die tijd niet verroerd. Ik rijd met de auto naar Rothem en parkeer op de carpoolstrook. Te voet ga ik dan een rondje lopen.

 

Via het fietspad aan de linkerkant van de weg, oversteken met het het voetgangerslicht, bij het fietslicht loop ik over de zeer drassige grasberm en daar is die dan. Meenemen. Na al die weken is hij nu van mij! De onlangs gespotte wieldop aan de zijkant van de betonnen vangrail is verdwenen. Wordt vervolgd!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 16: 168 / Valkenburg aan de Geul 08-02-2013

Inhoud:

Maandag 4 februari 2013 – Schimmert + Valkenburg aan de Geul – Wieldop 169 + 170

Die bewuste maandag, waarbij de “Mission impossible” toch “Mission possible” werd, had ik mazzel. Op de terugweg van de kunstacademie ligt er nog eentje in de berm tegenover de in-/uitrit van huisnummer 11 aan de Haagstraat in Oensel te Schimmert. Deze honderdnegenenzestigste treffer is een unieke aanvulling op mijn verzameling.

Live!

Die zelfde maandag gaan we ’s avonds laat nog een rondje Houthem. Het gaat over de veldweg richting spoorwegovergang te Houthem. Dan berg afwaarts, grote straat oversteken, door de Sint Gerlachstraat, over het landgoed van “Camille Oostwegel” en tot slot langs de grote weg terug.

In de Sint Gerlachstraat, nabij de woning van de “drukker” op huisnummer 3, schrikken we ons allebei kapot. Ka….boem. Een auto raasde door de bocht en er vloog ons letterlijk iets om de oren. Stijf aan de grond genageld kijken wij om ons heen. Wat was dat?

Op het asfalt ligt de veroorzaker, zelfs de stalen bevestigingsring heeft het moeten ontgelden. De bijzondere dop en het projectiel verdwijnen in de plastic zak.

Het embleem lijkt op een piratenschip echter de koppeling aan een automerk kan ik niet maken. Dat wordt opzoeken. Na enigszins te zijn bekomen van de schrik, slenteren we verder.

Dit maak je gewoon live mee, de wieldoppen vliegen je letterlijk om de oren en je hoeft er niets voor te doen. Bij de 170ste stonden we erbij en keken ernaar!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 17: 169+170 / Valkenburg aan de Geul 10-02-2013

Inhoud:

Vrijdag 8 februari 2013 – Valkenburg aan de Geul – Wieldop 171 + 172

Alle klusjes voor de week gedaan, resteert nog het kaarsje branden in de kerk. Met mijn fiets vertrek ik om circa 14.45 uur richting centrum. Ik neem de “konijnenroute”; de veldweg naar Tivoli, dan langs de konijnenwei, de voormalige bierbrouwerij, langs de Polfermolen en …... Zie ik daar goed? Ik ben alweer te “rápido”. Snel achteromkijkend, bevestig ik mijn veronderstelling.

    

Hij is door iemand mooi neergelegd tussen de beplanting in de bloembak. Het is een super aanwinst, een ALFA ROMEO, deze had ik nog niet. In de kapel brand ik twee kaarsjes. Mijn gedachten dwalen af naar de wieldop op de stoel naast mij. Was dit voorbestemd? Die vrijdagmiddag schrijf ik direct deze episode toen nog niet wetende dat het lot anders beschikte.

‘s Avonds wordt het nog een rondje glasbak. Daar aangekomen stel ik voor om de straat Broekhem te volgen richting centrum. Zie ik daar goed? Al snel wordt mijn veronderstelling positief bevestigd. Hij is door iemand keurig rechtop gezet tegen de metselwerkborstwering van het stalen hekwerk.

Was dit dan voorbestemd?

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 18: 171+172 / Valkenburg aan de Geul 10-02-2013

Inhoud:

Zaterdag 9 februari 2013 – Beek + Schimmert – Wieldop 173 tot en met 176

De dag voor carnaval.’s Morgen het huishouden en ’s middags weg. Over Beek naar Elsloo. Op de stoep van de Stationsstraat 91, ligt een zwerver. Parkeren direct in de eerste straat rechts en een “snbo? “ incasseren.

Vooraf had ik het overwogen, alleen ik wilde mijn echtgenoot er niet mee belasten, nu durf ik het alsnog te vragen. Als we toch nog een keertje links en vervolgens rechts moeten, kunnen wij dan bij Crutzen Auto’s aan de Stationsstraat 115 even stoppen? Afgelopen maandag de vierde, op de terugweg vanuit Maasmechelen, heb ik er een gespot achter de spoorafrastering. Ik dacht toen “Komt tijd, komt raad”. Gewapend met een stokje steven ik recht af op mijn doel. Het hulpmiddel is te kort. Jongens in een voorbij passerende auto schreeuwen mij toe: “Niet de paardjes voeren, hé?”. Ik overleg met mijzelf. Het mag niet, maar ik doe het toch. Snel sluip ik langs de spoorboom. Hebbes. Hé, er ligt er nog een ondersteboven, deze is bedekt met bevroren bladeren en vol ijs. Twee zwervers, zo kort bij elkaar, beiden merkloos en beiden anders.

De wandeling door het bos en over de dijk is prima. We gaan voor een kopje koffie naar Geleen.

Op de doorgaande weg in Spaubeek glijden mijn ogen langs eerdere vindplaatsen. Het zijn er al heel wat. Na de huppel met de plaatsaanduiding “Schimmert” nemen we de bocht. Daar leunt een zwerver tegen het metselwerkmuurtje. Het is eveneens een “snbo?”.

Vandaag ben ik eigenaar geworden van vier wieldoppen waarvan twee “OPUS”-doppen.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 19: 173 t/m 176 / Valkenburg aan de Geul 10-02-2013

Inhoud:

Zondag 10 februari 2013 – Meeuwen-Gruitrode + Maastricht – Wieldop 177 + 178

Het is carnavalszondag en prachtig stralend weer echter wel met een straffe wind en temperaturen van rond de nul. Het kan ons niet deren, we zijn al om 14.00 uur op de Mechelse Heide. Eerst even “boven over” om foto’s te trekken van de skyline. Het is toch heiig en ik ben benieuwd of ze wel gelukt zijn. Het wandelparcours is verlegd en er zijn twee gebieden afgerasterd; wat zou hier de zin van zijn?

Aansluitend gaan we nog een toertje maken met onze FORD. Natuurlijk heb ik onderweg alweer drie hopeloze gevallen gespot.

  

De vierde is wel raak. Pontificaal opgesteld tegen de boomstam naast het fietspad van de N76 “Weg naar Zwartbergen” te Meeuwen-Gruitrode. Het is een PEUGOT. Zo, dat is voor vandaag plus één.

Via Veldwezelt rijden we Maastricht binnen. Op het gras aan de rand van de rotonde, tegenover de ESSO, ligt er eentje ondersteboven. Een extra rondje van de zaak, parkeren voor het tankstation en ophalen dat ding. Het is een gehavende RENAULT. Dit gaat te snel, ik zit al op 178.

Het verwerkingsproces is dan ook nauwelijks bij te benen. Wassen, nummeren, foto’s maken, kenmerken registreren, opbergen en episodes schrijven. Ga daar maar eens aan staan!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 20: 177+178 / Valkenburg aan de Geul 10-02-2013

Inhoud:

Woensdag 26 december 2012 – As – Wieldop 137 tot en met 141

Tweede kerstdag. Het is een dagje voor onszelf. Onder een dreigende lucht is het toch goed vertoeven op de Mechelse Heide. Helaas, het plezier is van korte duur. Door de hevige regenval lopen wij er al snel bij als twee verzopen katten. De meegenomen paraplu is hier zelfs niet tegen bestand. Spoorslags keren we om richting auto. Zo, is de lol er snel van af.

Als alternatief gaan we een toertje maken. Op het kruispunt N75 bij As staan we voor een rood stoplicht. Rechts van mij ligt een wieldop. Geen punt. De auto wordt aan de overzijde geparkeerd. Te voet begeef ik mij veilig op pad. Al wachtende bij de verkeerslichten, verbaast het mij hoeveel auto-onderdelen er op dit kruispunt liggen. Enfin, ik moet twee keer oversteken om bij de bewuste wieldop te komen. Ik heb de tijd. Na een keer oversteken ligt er voor mijn ogen nog een andere wieldop te stralen. Nou, die neem ik dan ook maar mee. De tweede keer oversteken en daar is de gespotte. Na de derde oversteek kom ik met beiden terug bij “Nel”.

We rijden net weg en ja hoor. Rechts voor de spoorwegovergang, bij het stoomtreinstation in As, ligt een derde. Er volgt een snelle actie en we zijn weer op weg. Stop! Wederom rechts, aan de andere kant van dezelfde spoorwegovergang, ligt een vierde. Unbelievable! Vier stuks binnen een straal van circa 50 meter. Aan de Bevrijdingslaan, nabij “het Slachterke”, pikken we nog snel een vijfde mee.

Hoe raar kan het lopen. Zo, ben je er weer vijf rijker.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 21: 137 t/m 141 / Valkenburg aan de Geul 13-02-2013

Inhoud:

Vrijdag 28 december 2012 – Bilzen/Munsterbilzen – Wieldop 142 + 143

In Bilzen/Munsterbilzen tref je het ook.

De eerste in het gras naast de “Sint Joris” weg. Op de achterkant van een tankbonnetje krabbel ik snel enkele gegevens: vr. 28 dec. 2012 – 142 – België – Sint Joris, in het gras naast weg / rechts naast dierenarts (tegenover huisnr. 114) – merkloos.

Bij controle op internet blijkt dat Google maps is gedateerd.

De tweede kan ik mij niet meer zo voor de geest halen. Cor weet nog precies waar hij heeft geparkeerd en waar de locatie was. Ik moet passen. Op dit moment kan ik alleen vastleggen wat ik op het tankbonnetje had genoteerd en wel: vr. 28 dec. 2012 – 143 – België – Zutendaalweg, op het hoekje Herkebam/Zutendaalweg (tegenover huisnr. 25) – FIAT.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 22: 142+143 / Valkenburg aan de Geul 13-02-2013

Inhoud:

Dinsdag 12 februari 2013 – Heerlen – Wieldop 179

Carnavalsdinsdag en allebei hebben wij nog vrij. Eens kijken wat we vandaag gaan doen. Naar Maastricht of …..? Uiteindelijk kiest Cor voor de dierentuin.

Na de lunch overvalt het me even. Ik heb eigenlijk minder zin om weg te gaan om reden dat ik te begaan was met de uitwerking van de “verpakopdracht”. Cor heeft het in de smiezen en stelt voor om thuis te blijven. Nee, ik heb het beloofd, we hebben verlof en dan gaan we ook weg.

Bij de afslag Kerkrade verzoek ik de bestuurder de snelheid aan te passen en langzaam de Euregioweg op te draaien. Ik kan dan kijken of de wieldop van zaterdag twee februari, in de goot van de afrit naar de afwerkplek, er nog ligt. De bocht is net genomen en direct heb ik de situatie geanalyseerd. Parkeren kan heel gemakkelijk en veilig op de invoegstrook. Deze heeft veel treffers gehad immers hij is van de wegkant op het gras gereden. De tweede februari zei ik nog: “Op dit moment oninbaar”. Tien dagen later blijkt het toch mogelijk te zijn.

Ik ben nu al zover dat ik kan accepteren dat een waargenomen wieldop gerust nog een tijdje onderdeel kan uitmaken van zijn omgeving, alvorens ik deze aan mij toevertrouw.

Het was een koude aangename dierenmiddag!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 23: 179 / Valkenburg aan de Geul 13-02-2013

Inhoud:

Zaterdag 16 februari 2013 – Lanaken – Wieldop 180 + 181

Heen over Maastricht en in Smeermaas….. C zegt: Op deze weg hebben we al eens een wieldop* gevonden en ik heb toen hier geparkeerd. * FORD no. 95 18-11-2012: N 77/Maastrichterweg 152-153 bushalte “Smeermaas kruispunt”

E zegt: Klopt, ik was er ook mee bezig. C zegt: Gezien het seizoen, kunnen we eigenlijk niet zonder wieldop thuiskomen! E zegt: Nee, dat zou inderdaad een teleurstelling zijn. Alsof het zo van te voren was bepaald.

Net voorbij de brug over de N78 op de Maastrichterweg, ligt links er een in het gras met de achterkant boven. Tijdens de eerste keersessie schreeuwt de radio: “Voor dat je dat kreng gevonden hebt”. We maken de tweede keerlus en houden halt tegenover het bevuilde plekje. Snel uitstappen en gewapend met een tissue trek ik een sprintje naar het 70 km bord aan de overkant in de berm. Ik bekijk het exemplaar en stel vast dat het een apart geval is. Aan de achterzijde zitten sporen van blauw spuitlak. Het is een “kleine god”.

De bijrijder van de donkerblauwe bus, die met open raam langs zoeft, gilt mij toe: “Dat is mooi hé!”. Terug over Gellik en ….. E zegt: “Stop, wieldop”.

Alsof het zo van te voren was bepaald. Net voorbij een huppel in de Houterstraat, ligt rechts er een in het gras met de goede kant boven. Snel uitstappen en gewapend met een tissue neem ik een paar passen richting de tuinafzetting van 97. Een VOLKSWAGEN in good shape.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 24: 180+181 / Valkenburg aan de Geul 17-02-2013

Inhoud:

Zondag 17 februari 2013 – Valkenburg aan de Geul – Wieldop 182

Hoe gek kan het lopen? Vorige week op de vluchtstrook bijna aan het einde van de oprit A79 richting Maastricht ligt er een. Gisteren kwam ik er langs en de wieldop was onzichtbaar. Is hij weg?

Aan het einde van onze zondagwandeling lopen we over de veldweg parallel aan de bewuste oprit. Nu heb ik hem in het vizier, maar hoe haal je hem binnen met zoveel obstakels?

Handleiding:

-           Loop over de veldweg tot aan het einde van de afzetting met draad en struiken. Aangekomen bij de opening keer om. Loop terug aan de andere kant en blijf op het hoge niveau van de berm. Neem mee het langste deel van de stok die u, door uw assistent, wordt toe geslingerd.

-           Loop stevig door tot de hoogte van de zichtplek. Daal de berm af tot aan de afrastering.

Steek de stok door een raster van de omheining en test het hulpmiddel. Zo nodig vraag uw assistent om de stam, gelegen onder de zitbank langs de veldweg, naar u te lanceren.

Noteer hier het testresultaat: Gereedschap heeft onvoldoende lengte.

-           Neem de bermhelling naar boven. Raap het nieuwe langere voorwerp op.

-           Daal de berm af tot aan de afrastering. Steek de circa 2.50 meter lange stok wederom door een gaatje en tracht de wieldop vast te spiesen aan de hengel. Haal hem gelijk een vis naar binnen en bevrijd hem van zijn haak. Merk je de bijzonderheden.

Noteer hier de bijzonderheden: Auto-embleem ontbreekt, materiaal is aan het verweken.

-           Neem de helling naar boven en loop bovenlangs de afzetting terug naar de keerplek.

Toon uw schat aan uw schat!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 25: 182 / Valkenburg aan de Geul 20-02-2013

Inhoud:

Maandag 18 februari 2013 – Maasmechelen + Schimmert – Wieldop 183 + 184

Het weekend is alweer om gevlogen en is het alweer maandag. Stefan heeft mij gevraagd om ’s morgens te komen tekenen. Dat doe ik, ik heb er zin in. Op de heenweg zie ik er weer twee. Door de tijdsspanne moet ik acties uitstellen tot na het einde van de lesdag. Ik ben benieuwd straks.

Om ca. 16.00 uur speur ik vergeefs naar die langs de 90 km weg. Op het einde rij ik de volledige rotonde. Ja, die ligt er! Mijn auto laat ik achter op de halteplaats. Al baggerend door de berm en met een spiedend oog glijdend langs de betonnen vangrail, bereik ik de dop. Even korter bij halen met mijn takje en dan kan ik hem zo oppikken. Terug ploeterend door de modder ben ik toch in mijn sas immers zo wie zo weer eentje rijker. De consequentie is een extra retourtje tussen beide rotondes. Onderweg ben ik wederom alert op die tweede, echter het mag niet zo zijn.

    

Vandaag ga ik over Beek. Het rolt prima. Door Beek, Adsteeg op, dan door Oensel en zo bereik ik Schimmert. De goden zijn met mij. Het grappige is dat beide locaties nu meermaals winstgevend zijn geweest.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 26: 183+184 / Valkenburg aan de Geul 20-02-2013

Inhoud:

Dinsdag 19 februari 2013 – Valkenburg aan de Geul – Wieldop 185

Dinsdagavond en tot 19.30 uur ben ik alleen thuis. Dik gegeten van de rolmopsen en de rest, ga ik het er een beetje uit fietsen. Daarbij kom ik op de rit richting Strucht weer langs de vindplek van no. 163.

Bij het bord Strucht keer ik om en begin ik aan de terugtocht. Hoe is het mogelijk! Bijna tegenover deze beruchte locatie zie ik in de greppel een wieldop. Snel knijp ik in de handremmen en dwing mijn transportmiddel tot stoppen.

 Omgeving op 19.10 uur. 

Voor een foto van de wieldop zelf is het te donker en met mijn Samsung zonder flitst wordt dat niks. De dop is lekker besmeurd met modder en zit vol grasvezels. Een “GIGA” bijna in twee helften. Hup, in de plastic zak. Zo, kom je toch weer met eentje thuis.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 27: 185 / Valkenburg aan de Geul 20-02-2013

Inhoud:

Vrijdag 21 december 2012 – Eys + Margraten – Wieldop 127 tot en met 129

Het is de laatste vrijdag voor de Kerst, wie zou de graven van mijn grootouders nog bezoeken? Ik dus. Het is mijn “kerstcadeau” voor mijn hoogbejaarde levende dierbaren en gestorvenen, die zelf moeten passen. Met twee versierde kerstboompjes, voor ieder graf een, vertrek ik richting Wylre. Op het kerkhof sta ik toch even beduusd te kijken. De laatste keer dat ik hier was, keek ik nog naar een grafsteen en grind. Na 52 jaar is alles geruimd. Het is voorgoed een gesloten boek! Op naar het graf uit 1985 in Eys. Het ligt er armzalig bij. Met mijn kerstboompjes is de rustplaats al snel opgefleurd. Ik wens ze nog “Fijne Feestdagen” en met een voldaan gevoel verlaat ik de stilte plek.

Even mijn zinnen verzetten door via een omweg naar huis te rijden. Dan is er niet veel voor nodig of voorbij de golfboerderij, net buiten de bebouwde kom van Eys, raap ik een verwoeste op uit de goot.

   

In de bocht van de Eyckerweg te Margraten raap ik er een op in de linkerberm. Toen het moment dat ik me omdraaide. Ik zie aan de overzijde er nog een in de struiken hangen. Een voorbestemd lot? Een “MICHELIN”-tweeling en dat op deze ontroerende dag!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 28: 127 t/m 129 / Valkenburg aan de Geul 24-02-2013

Inhoud:

Zaterdag 23 februari 2013 – Sittard-Geleen – Wieldop 192

Het heeft gesneeuwd en het sneeuwt nog steeds. We moeten er toch uit, als is het maar om de nieuwe telefoon bij mama te installeren.

Het is echt het wieldoppenseizoen. Op de autobanen liggen er genoeg en zo ook bij de tweede rotonde in Maasmechelen. Alleen dit zijn plaatsen waar ze niet voor het grijpen liggen.

Het is vies en koud als we heen en weer lopen op de promenade van de outlet. Gelukkig is hier wel noch volk. Om circa 15.30 uur verlaten we de parking en rijden, onder de zeer strenge winterse omstandigheden, richting Geleen. Op de Rijksweg Zuid wordt er voorgesorteerd voor rechtsaf en dan, nabij de inrit van het Bastion Hotel, ligt er uiteindelijk een wieldop wel voor het grijpen. Oh, wieldop, komt er uit mijn mond. Moet je deze hebben? wordt mij abrupt gevraagd. Natuurlijk beaam ik, we hadden toch ingecalculeerd om met minimaal een dop thuis te komen. Na het avondeten moeten we toch al voortijdig richting huis. Wat een sneeuw. De wegen zijn niet schoon, op de autobaan gaat het met 50 en in de straat komen we moeizaam boven. Zonder blikschade is de garage weer bereikt.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 29: 192 / Valkenburg aan de Geul 24-02-2013

Inhoud:

Woensdag 20 februari 2013 – Meerssen - Wieldop 186 tot en met 191

Het is mijn vrije dag en na noeste arbeid is er ruimte voor frisse lucht. Met mijn fiets ga ik naar Meerssen, ik wil nu toch wel eens weten waar daar de Markt ligt.

In de plaats zelf maak ik een verkennend fietstochtje en opeens sta ik aan de voet van de Korte Raarberg. Nou, die ga ik echt niet nemen. Dat wordt terug heuvelafwaarts alwaar ik uitkom bij de rotonde. Daar mooi geland, met de goede kant boven, op het hoekje van de vluchtheuvel tussen de rijbaan en het fietspad, ligt een “Diamant” gereed voor mijn plastic tas.

Vandaag kies ik voor het fietspad parallel aan de provinciale weg richting Valkenburg aan de Geul.

Ik ben perplex. Bij de brug van de autobaan liggen vijf wieldoppen binnen handbereik.

De 1ste in de groenstrook tussen rijbaan en fietspad.

De 2de in het bosje rechts van het fietspad.

De 3de in de groenstrook op het hoekje bij de afrit van de autobaan.

De 4de aan de overkant op het bestrate talud van het kunstwerk.

De 5de aan de overkant in de berm naast het fietspad.

Als bewijsmateriaal en als aardigheid heb ik van de zes locaties een foto gemaakt. Gelukkig passen ze wel allemaal in de grote zak. Met een heel gewicht bengelend aan mijn stuur trap ik ferm verder en arriveer ik op de thuisbasis. Je gaat met de fiets en verwerft een megabuit van zes!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 30: 186 t/m 191 / Valkenburg aan de Geul 07-03-2013

Inhoud:

Donderdag 28 februari 2013 – Valkenburg aan de Geul - Wieldop 193 + 194

Het komt mij eigenlijk wel goed uit dat het onlangs hevig heeft gesneeuwd. Zondag lag er op sommige plaatsen vijftien tot twintig centimeter. Het voordeel is dat alles, dus ook een wieldop, bedenkt is met een mooie witte laag. Het geeft me tijd om mijn eerste negenentwintig episodes af te ronden.

Vandaag heb ik een drukke morgen. Een minuut later word ik al geconfronteerd met een wieldop. Actie later!

 Twee minuten later idem dito. Actie nu!                                                                                  

Wieldop 193                                                                                                                        Wieldop 194

Als 2de gespot aan de linkerkant van de weg.                                                                         Als 1ste gespot aan de linkerkant van de weg.

Als 1ste meegenomen.                                                                                                         Als 2de meegenomen.

Ligt op trottoir met goede kant boven.                                                                                    Ligt op trottoir met goede kant boven.

Locatie is tegenover bushalte ”Kerk Broekhem”.                                                                     Locatie is bushalte “Geerlingshof”.

Broekhem 60 - Café-Pension “de Bourgondiër”.                                                                      Broekhem 130 – Restaurant “Chez Paul”.

Merkloos.                                                                                                                           Merkloos.

Foto vindplek gemaakt.                                                                                                        Geen foto vindplek gemaakt. 

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 31: 193+194 / Valkenburg aan de Geul 07-03-2013

Inhoud:

Vrijdag 1 maart 2013 – Sittard – Wieldop 195

Een superdatum 1-3-’13? Al vroeg uit de veren en op weg naar mijn eerste afspraak.

In Geleen staat pontificaal opgesteld een OPEL tegen de beukenhaag op de trottoirband van de rotonde. Gezien de geruime tijd die ermee gemoeid is, wanneer ik nu acte de présence zou geven, laat ik het aan mij voorbij gaan.

In Sittard staat pontificaal opgesteld een OPEL tegen het paaltje op de bushalteplaats “Beukeboom”. Gezien de geringe tijd die ermee gemoeid is, wanneer ik nu acte de présence zou geven, laat ik het niet aan mij voorbij gaan. Inpakken en wegwezen.

Een superdatum 1-3-’13? Een vermoeiende werkdag en op weg naar huis.

In Geleen stond pontificaal opgesteld een OPEL tegen de beukenhaag op de trottoirband van de rotonde. Gezien de geruime tijd die ermee gemoeid was, wanneer ik toen acte de présence zou geven, ben ik nu te laat. Iemand is mij voor geweest. Mocht het de getroffen bestuurder zijn dan gun ik hem dit van harte immers een vehikel met drie doppen verdiend ook niet de schoonheidsprijs. Ik kom zeker aan mijn trekken. Het streven is om in één jaar tweehonderd doppen te verzamelen. Nog vijf te gaan voor twintig maart!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 32: 195 / Valkenburg aan de Geul 07-03-2013

Inhoud:

Zaterdag 22 december 2012 – Maasmechelen - Wieldop 130 tot en met 132

Op deze middag gaan we ronddolen in het winkelgebied Pauwengraaf en omgeving. Op het kruispunt pak ik de wieldop en stal hem iets verder op. We zullen er straks langs rijden en hem meenemen.

We kuieren door de M2 en zijn bijna bij een andere die ik dagen geleden eens had waargenomen. Direct haak ik in op de situatie. Cor, ik ga even die wieldop ophalen bij de pas geopende GAMMA. We gaan er samen voor. Onder het toeziend oog van menige passant koester ik mijn aanwinst. Met ons vervoermiddel gaan we nog voor de tweede. Het lijkt wel een compleet gekkenhuis, wat een volk en wat een auto’s.

Is Jean betrokken bij dit mysterie? Amper rijdende op de N78 en net voorbij de bushalte “Eisden Vrijthof” zie ik een derde op het verhoogde gedeelte tussen de hoofd- en parallelweg. We keren, rijden terug, nemen de ventweg en stoppen. Op het moment dat ik uitstap heb ik oogcontact met de man aan het raam op de eerste verdieping van de dierenartsenpraktijk Smits. Ik draai me om en ga voor mijn target.

Teruglopende heb ik wederom oogcontact met de persoon van huisnummer 114. De man wenkt met zijn hoofd, haalt zijn schouders op en gebaart: “Is hem dat?”. Ik bevestig zijn veronderstelling met een heftig jaknikken en met een stralende blik. Hij steekt direct zijn duim omhoog en glundert.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 33: 130 t/m 132 / Valkenburg aan de Geul 07-03-2013

Inhoud:

Zondag 3 maart 2013 – Lanaken - Wieldop 196 tot en met 198

De eerste zondag in maart. Soms is het wikken en wegen. Het besluit van vanmorgen wordt herroepen; het wordt niet Kerkrade maar Ziepbeek. Om half drie vertrekken wij en om drie uur ben ik de trotse eigenaar van een fraai geëtaleerd tweedehands goed op het trottoir van de Steenweg 81-83.

De “Daalbroekstraat” rijden wij al vijfentwintig jaar en dan zou het toch een opsteker zijn als het hier ook een keer gaat gebeuren. Mijn ogen dwalen af richting toegangsweg van het OPZ Rekem.

Moet ik aan mijzelf gaan twijfelen? Wat ligt daar in het gras? Het wordt waarheid! Om kwart over vier ben ik al de trotse eigenaar van de glimmende in tact zijnde FORD.

Om huiswaarts te keren nemen wij dikwijls alternatieve routes zoals ook vandaag. Om half vijf ben ik de trotse eigenaar van een mooi uitgestalde MITSUBISHI op het trottoir van de Kiezelweg 239.

Ik informeer even of mijn maatje het niet bezwaarlijk vindt om Nel iedere keer aan de kant te zetten. “Welnee, dat is net spannend”, is zijn reactie. Op naar de tweehonderd voor 12 maart!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 34: 196 t/m 198 / Valkenburg aan de Geul 07-03-2013

Inhoud:

Maandag 4 maart 2013 – Stein + Maasmechelen - Wieldop 199 + 200

Dit weekend heb ik geconstateerd dat de wieldoppen, in de omgeving van de tweede rotonde in Maasmechelen, er nog steeds liggen. Deze dag had ik de intentie om ze op te halen echter bij nader inzien is het veel te gevaarlijk. Ik ben allang tevreden met mijn concrete honderdnegenennegentigste aanwinst opgedoekt tijdens de heenreis naar mijn bestemming.

 199 en dat maakt 200 

Op de randweg, evenwijdig aan de Zuid-Willemsvaart, spot ik toch de tweehonderdste. Dit komt goed.

Op mijn terugreis parkeer ik bij de Aldi en ga hem te voet ophalen. Ik weet dat ik betrapt kan worden door bekenden. Het blijft een risico. Helaas, het voorgevoel wordt bevestigd. Op heterdaad betrapt en met mijn aanwinst in de hand. Snel moffel ik hem weg uit het zicht en sluip achterlangs de winkel naar de parking. Het lot heeft zo beschikt. Ik ben teleurgesteld, moest dit nu zo zijn? Als ze mij ernaar vragen dan zeg ik gewoon dat ik hem had verloren. Ik wil mijn “Hell on wheels” zoveel mogelijk voor mijzelf houden. In 2017 als de tijd rijp is komen ze wel naar buiten!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 35: 199+200 / Valkenburg aan de Geul 07-03-2013

Inhoud:

Dinsdag 5 maart 2013 – Hulsberg - Wieldop 201

Gisteren waren het er tweehonderd en is er vandaag tweehonderdeneen? 

Tijdens mijn ritje naar de tandarts vraag ik mij af of ik zo kort bij huis ook succes zal hebben. De eerste rotonde die ik neem vertoont geen bijzonderheden echter bij de tweede rotonde zie ik wel een oneffenheid. Iets grijs, uitstekend boven het gras en het klopt. Na het consult ga ik een foto trekken alvorens ik het plaats delict wijzig. De dop is behoorlijk gehavend en heeft zich diep in de modder geboord.

 Ik trek hem uit de ondergrond en sla hem af maar er blijft nog genoeg modder en ijswater opzitten.

 De doos in de kofferbak biedt weer uitkomst.

 Thuis ligt hij in de berging op een krant bij te komen van zijn avontuur.

 Komt goed jongen, ook al mis je een stuk.

 

 Het record van tweehonderd heeft niet lang stand gehouden.

 

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 36: 201 / Valkenburg aan de Geul 07-03-2013

Inhoud:

Maandag 11 maart 2013 – Maasmechelen - Wieldop 202 tot en met 205

Het wordt eentonig maar bij een retourtje Kunstacademie Maasmechelen zijn ze er weer. Op korte afstand van elkaar liggen er twee. Wat doe ik? Ga ik ze straks ophalen of misschien in de lunchtijd. Enfin, ik zal zien.

In de pauze ben ik op route naar…….? Heel toevallig valt mijn oog op nog een wieldop en zowaar op nog een. Op deze randweg worden het er voor die dag maar liefst vier.

 no. 202 – Mercedes              no. 204 + verder op no. 203  no. 205 bij Spelt NV.

Achteraf ben ik superblij met mijn wijs besluit om tussen 12.00 uur en 13.00 uur daadkrachtig op te treden. Sinds de middag is het gaan sneeuwen en het blijft maar sneeuwen. De volgende morgen, bij een kijkje uit het raam, is het echt wit. Vijftien tot twintig centimeter van dat wit goedje is neergevallen en het blijft maar door sneeuwen!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 37: 202 t/m 205 / Valkenburg aan de Geul 20-03-2013

Inhoud:

Donderdag 14 maart 2013 – Sittard + Beek - Wieldop 206 tot en met 208

Die dag hebben wij themabijeenkomst Risicobeheersing alwaar ik een presentatie verzorg over het te lanceren Handboek RB per één april aanstaande. Na het draaien van een vol programma kan ik uiteindelijk om 14.00 uur toch het werk de rug toe keren. Gepland staan nog twee privéacties:

1ste        In Sittard, op de Rijksweg Zuid bij de bushalte, ophalen wieldop; gespot op 6 maart tijdens het ritje van Sittard   naar Geleen. Met moeder wezen shoppen voor het nieuwe seizoen.

2de         In Beek, bij de Bruna in de Makado, puzzelboek bestellen; wordt het moederdagcadeau.

Bij de stoplichten op het kruispunt richting Makado spot ik er eentje op de vluchtheuvel, die is voor dadelijk. Met mijn Honda neem ik de bocht en ik spot er een rechtopstaand tegen de beukenhaag. Nu, daar laat ik geen gras over groeien. Het halt houden kan nu direct, snel en veilig op de P-plek. Binnen enkele minuten weer twee erbij! Naderhand vraag ik mij af zouden de buitendienst medewerkers, die iets verder op bezig zijn met paaltjes en draad, wellicht die wieldop zo voor het grijpen hebben neergezet? Wie zal het ooit weten?

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 38: 206 t/m 208 / Valkenburg aan de Geul 20-03-2013

Inhoud:

Zaterdag 16 maart 2013 – Stein - Wieldop 209

Spotten doe ik er genoeg. Allemaal op te risicovolle locaties waaronder autobanen, provinciale wegen en randwegen. Dan is er toch weer die treffer. In Stein, bij de net geopende rotonde op het kruispunt van de Stadhouderslaan met de Napoleonsbaan. Om hem te bemachtigen moeten wij er wel wat voor doen zoals een extra rondje rijden. Het keren gaat tegenwoordig vrij eenvoudig met zoveel rotondes. Plaats delict wordt door mij digitaal vastgelegd.

    

De dop zit behoorlijk onder de modder. Uit de doos met “leesvoer” pik ik een krant en stop de dop ertussen. Zo, dan wordt het in ieder geval geen zooitje in de kofferbak.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 39: 209 / Valkenburg aan de Geul 20-03-2013

Inhoud:

Zondag 17 maart 2013 – Kerkrade - Wieldop 210 + 211

Mijn “Hell on wheels” gaan stug door in “SPOTTERS en TREFFERS”.

Onderweg al vele gespot, echter het zullen nooit treffers worden met uitzondering van de laatste. Snel flap ik eruit: “Deze gaan we wel ophalen, dit is nummer 210 en we hebben tegen elkaar gezegd dat we ook vandaag wel met een dop thuis zouden komen”. Nou, dat wordt straks geregeld.

Het was druk in de zoo en het bakkie koffie is er bij ingeschoten. Alle tafeltjes binnen in het restaurant waren bezet. Zo staan we iets eerder dan normaal bij onze auto. Eerst gaan wij om te scoren.

Gegevens no. 210 – merkloos - kleintje: Retourtje GaiaZoo Kerkrade, Euregioweg - afrit naar Roda JC Ring – op het fietspad. ’s Middags om 14.15 uur, op weg naar de dierentuin, gespot. ’s Middags om 16.15 uur was het raak.

Na de verworven buit vervolgen wij de Euregioweg en slaan bij de rotonde rechtsaf. Amper rijdende op de “Locht” is het: “Stop, wieldop bij lantaarnpaal”. Dit ging toch wel heel snel. Ik had de rotonde al gescreend op exemplaren, maar nee. Zijn wij net een paar meter verder of de innerlijke wens wordt al snel vervuld bij de boerenbond AVEVE gelegen Locht 2 te Kerkrade. Het is een super groot formaat, 16 inch, van het merk PEUGOT. Vele spotters en twee treffers.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 40: 210+211 / Valkenburg aan de Geul 20-03-2013

Inhoud:

Maandag 18 maart 2013 – Stein + Maasmechelen - Wieldop 212 + 213

‘s Morgens vroeg spot ik een merkdop net achter het bord met aanduiding “einde bebouwde kom Elsloo”. Het gaat mij niet weer gebeuren dat hij straks weg is. Ik parkeer mijn auto op mijn vaste plekje. Hiervandaan ben ik te voet al heel wat exemplaren in de directe nabijheid gaan ophalen en zo ook weer vandaag.

Het kost extra tijd waardoor ik zeker te laat kom in de les. Ik permitteer mij een half uur speelruimte en ga voor mijn doel. Vandaag is modeltekenen en ik gok erop dat ook dit keer de sores met betrekking tot de aanwezigheid van een model en het tijdstip waarop ook vandaag aan de orde is.

De vangst is FORD, heeft een grote diameter en ziet er prachtig uit. Met een goedgevulde achterbak en één wieldop, vervolg ik mijn missie. Mijn dag is alweer helemaal goed.

Op de randweg langs de Zuid Willemsvaart kan ik mijn geluk niet op. Dit kan niet waar zijn. Veilig parkeer ik op de zeer kort bijgelegen inham. Ik loop ongeveer twintig meter terug door de berm. Hier is mijn dop die ik had gespot op maandag 18 februari 2013 en waar ik die dag nog vergeefs naarstig naar op zoek ben geweest. Nu, exact één maand later is het het nummer 213 die mij raakt.

Dit is een mysterie. Als het over dertien gaat dan triggert mij dit extra. Hoe komt het zo? No. 213 in 2013, exact 1 maand na het spotmoment, geïnd op 18-03-2013! Heeft 213 heeft op mij gewacht?

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 41: 212+213 / Valkenburg aan de Geul 20-03-2013

Inhoud:

Dinsdag 19 maart 2013 – Meerssen - Wieldop 214

Het is woensdag, 20 maart 2013, precies één jaar geleden dat ik eigenaar werd van wieldop no. 1.

Na de grote vangst in de afgelopen periode ben ik even van mijn à propos. Dinsdag, de 19de is het toch echt al nummer 214. De 36 stuks op 17 dagen heb ik vandaag voorzien van een nummer. Gelukkig dat ik alles goed noteer anders zou ik echt niet meer weten welke wieldop waar gevonden is. De nummers 179 tot en met 214 liggen mooi op volgorde in drie stapels in de garage, in afwachting van de geplande orderafhandeling aanstaande vrijdag.

Je kunt de afgelopen weken eigenlijk dagelijks, als je erop uit bent, met een wieldop thuiskomen. Het aantal dat ik op dit kort tijdsbestek heb gespot en vergaard is mijn input geworden voor een nieuwe “Hell on wheels” in A6-formaat getiteld “SPOTTERS en TREFFERS”. Ik ben zelf benieuwd wat ik hiervan ga maken; eerst eens de achterstand in halen, dan bijhouden en uitbreiden.

Gegevens no. 214 - merkloos: Retourtje werk Meerssen, op het hoekje bij viaduct “Vliegveldweg – Bunderstraat”. ’s Morgens om 8.15 uur, onderweg naar de kazerne, gespot. ’s Middags om 14.15 uur was het, onder het toeziend oog van zeker wel acht werkmannen, een voltreffer.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 42: 214 / Valkenburg aan de Geul 20-03-2013

Inhoud:

Donderdag 22 maart 2013 – Sittard + Beek - Wieldop 215 + 216

Wij zijn een weekje verder en vandaag is het idem dito “Sittard”. Net bij het binnenrijden van de stad, wijk ik resoluut af van mijn vertrouwde hoofdroute en stal “SMURF i” aan de kant. Zo vroeg een wandelingetje doet goed en vooral als het weer is gebeurd. Het scheelt een paar minuten dat ik later op het werk zal zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Om te spreken met de woorden van mijn leidinggevende zou hij gezegd hebben: “Mijn prioriteit ligt nu even ergens anders”.

Het krijgt zelfs die dag nog een vervolg.

In de Makado koop ik het bestelde puzzelboek en ontvang tevens het Boekenweekgeschenk. Over Beek, de Adsteeg op kan ik goed door rijden totdat ik kordaat handel. Nog voordat ik het restaurant “aan de Meule” heb bereikt staat mijn “SMURFi” al aan de kant.

Ik kan het gewoon niet loslaten immers het blijft maar doorgaan want het is weer gebeurd. Volgens mij komt dit doordat velen de winterbanden hadden vervangen door de zomerbanden maar, in verband met het slechte weer van de afgelopen dagen, toch hebben teruggewisseld. Deze winter laat zich niet kisten!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 43: 215+216 / Valkenburg aan de Geul 01-04-2013

Inhoud:

Maandag 25 maart 2013 – Stein - Wieldop 217

Het voorval herhaalt zich een week later en ook nog binnen hetzelfde tijdsbestek.

Ga je op maandag voor een retourtje Maasmechelen spot je, net zoals op 18 maart jongsleden, een wieldop bij het bord “einde bebouwde kom Elsloo”.

Wat doe je? Gewoon, een gedeelte van episode 41 naar dit document kopiëren en bijstellen.

's Morgens vroeg spot ik, aan de linkerkant van de weg, een merkdop net achter het bord met aanduiding “einde bebouwde kom Elsloo”. Het gaat mij niet weer gebeuren dat hij straks weg is. Ik parkeer mijn auto op mijn vaste plekje. Hiervandaan ben ik te voet al heel wat exemplaren in de directe nabijheid gaan ophalen en zo ook weer vandaag. Het kost extra tijd waardoor ik zeker te laat kom in de les. Ik permitteer mij een half uur speelruimte en ga voor mijn doel. Vandaag is modeltekenen en ik gok erop dat ook dit keer de sores met betrekking tot de aanwezigheid van een model en het tijdstip waarop ook vandaag aan de orde is. De vangst is mijn eerste dop van het merk AUDI. Met een goedgevulde achterbak en één wieldop, vervolg ik mijn missie. Mijn dag is alweer helemaal goed.

Zo snel kan het gaan!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 44: 217 / Valkenburg aan de Geul 01-04-2013

Inhoud:

Dinsdag 26 maart 2013 – Meerssen - Wieldop 218

In de Proost de Beaufortstraat raak je “total loss!”

Het retourtje werk Meerssen rijd ik het laatste half jaar eigenlijk iedere week minimaal een keer. Tot op heden heeft dit voor mij nog niet gerendeerd. Wanneer wel?

Die dag, zo ’s morgens vroeg, rijd ik met vijftig op de teller over de randweg. Plots verschijnt aan mijn rechterzijde op het kantje van de stoep ineens het doorleefde cadeau.

 Gaaf toch! 

In “Hell on wheels” gaat het leven van een dop niet altijd over rozen. Volgens mij komt het door het getal in de datum namelijk zesentwintig is gelijk aan twee keer dertien.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 45: 218 / Valkenburg aan de Geul 01-04-2013

Inhoud:

Woensdag 27 maart 2013 – Meerssen - Wieldop 219 tot en met 221

De monteur van Carglass komt tussen 13.30 uur en 15.30 uur voor de steenslagreparatie. Afgelopen maandag, rijdende op de autosnelweg, is er door een vrachtauto een steentje afgevuurd op de voorruit. Ik heb mazzel. Om 13.15 uur gaat de voordeurbel en een uurtje later is “Ivo” met zijn mobiele werkplaats al onderweg naar het volgende schadegevalletje.

Het is prachtig weer en de zon doet haar best om deze lage temperaturen op te waarderen. Goed ingepakt en gewapend met mijn fototoestel, voor het geval dat, verlaat ik de woning. Eens zien, een rondje Meerssen dat heb ik alweer een tijdje niet gefietst.

 

Op de parking aan de bosrand richting Houthem staat een rode OPEL met aan de rechterzijde twee verschillende wieldoppen. Wie is hier het buitenbeentje? Camera in de aanslag en klik.

Hier mee is: “Hell on wheels – SPOTTERES EN MISSERS” gecreëerd en superblij fiets ik verder.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 46: 219 t/m 221 / Valkenburg aan de Geul 01-04-2013

Inhoud:

Woensdag 27 maart 2013 – Meerssen - Wieldop 219 tot en met 221

Het is prachtig weer en de zon doet haar best om deze lage temperaturen op te waarderen. Goed ingepakt en gewapend met mijn fototoestel, voor het geval dat, verlaat ik de woning. Eens zien, een rondje Meerssen dat heb ik alweer een tijdje niet gefietst.

-------------

- Bij het Stella Maris College neem ik de Herkenberg, dat is altijd stevig doortrappen om boven te komen. Eenmaal op de top gaat het rechtsom richting Vroenhof over het fietspad evenwijdig aan de Provinciale Houthemerweg. Hé, in de berm, wat ligt daar? Fiets aan de kant en onderzoek doen.

Refrein: Foto maken, meenemen, opbergen in de plastic zak en door.

- Met de voorraad bungelend aan het stuur slinger ik verder. Wat ligt daar tussen de bladeren in het gebied “Aan Geul en Bos”? Mijn fiets leg ik op de grond en na enig kruip en sluip door lukt het mij om de dop te hertraceren (Refrein).

- Bij het bosje net voor de brug over de A79 weet ik het al direct (Refrein).

-------------

Volledigheidshalve checkt deze ervaren wieldopspotter, nog de overkant van de weg. Het aantal blijft steken op drie. Het is een prima vangst bestaande uit twee merkdoppen en een merkloze. Super toch!

In de garage worden ze verenigd met hun voorgangers 217 en 218.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 47: 219 t/m 221 / Valkenburg aan de Geul 01-04-2013

Inhoud:

Woensdag 27 maart 2013 – Meerssen - Wieldop 219 tot en met 221

Intermezzo: “Wheel cover song text”

OLE, OLE, OLE, OLE

The name of the game - wheel cover! The name of the game - wheel cover!

The name of the game - wheel cover! The name of the game - wheel cover!

Ole, ole, ole, ole we are the champions, we are the champions,

Ole, ole, ole, ole we are the champions, we are the champions,

Ole, ole, ole, ole we are the champions, the name of the game - wheel cover!

The name of the game - wheel cover! The name of the game - wheel cover!

    

Oléeee, olé, olé, oléeeee, dat zijn er weer drie, dat zijn er weer drie,

Oléeee, olé, olé, oléeeee, dat zijn er drie!

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 48: 219 t/m 221 / Valkenburg aan de Geul 01-04-2013

Inhoud:

Donderdag 28 maart 2013 – Aken - Wieldop 222

Op een doordeweekse middag even lekker gezellig samen funshoppen.

Spotter 1          Op de autobaan spot ik de eerste. Hij steekt mij de ogen uit, immers hij ligt nog steeds te pronken aan de voet van de boom achter de afrastering van de A79 bij kilometerpaaltje 227.

Spotter 2          De tweede wordt gespot in Duitsland. Tijdens het oprijden van de Kolscheider Strasse zijn mijn ogen gericht op de rommel én wieldop onder de vangrail. In mijn hoofd gonst het van wieldopflarden. Wij komen regelmatig in Duitsland maar hier staat de teller nog steeds op één namelijk no. 51. Deze is gevonden in Kassel op 27 juli 2012 en het betreft een metalen afdekdop van een antiek Volkswagenbusje.

Spotter 3          Rijdende op de Kolscheider Strasse richting bebouwde kom stoppen wij voor oranje. Spot ik hier zowaar op de driehoekige vluchtheuvel van het kruispunt met de Roermonder Strasse een mogelijke treffer? Wij gaan hem ophalen. Mijn chauffeur laveert zijn auto door het stedelijke gebied van de voorstad Aken en brengt mij feilloos tot de locatie vanwaar er zicht is op mijn tweede plak. Nu ben ik aan zet. Goed uitkijkend en met versnelde tred is het moment suprême aangebroken. Mijn tweede wieldop, no. 222 is in Duitsland gevonden op 28-03-2013 en heeft de status van: "Kapot, merkloos, vijf siermoeren waarvan twee vermist".

Spotter 4          Op weg naar huis, op de A76 bij het tankstation aan de grensovergang met Nederland, spot ik nog een vierde bij kilometerpaal 263.

Vier spotters onder wie één bijzondere treffer.

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 49: 222 / Valkenburg aan de Geul 04-04-2013

Inhoud:

Vrijdag 30 maart 2013 – Beek + Schimmert - Wieldop 223 + 224

INLEIDING

Deze Goede vrijdag ben ik bij de boerin. Het gaat haar voor de wind. Het winkeltje plus het assortiment zijn uitgebreid en om de boel bij te vullen heeft ze een hulpje. De prijzen zijn navenant gestegen en ik betwijfel of ik wekelijks blijf komen. Tot zover de inleiding van deze tweeakter.

AKTE 1

De heenweg wordt: “Klein Haasdal - Bekerbaan - Oensel - Schimmerterweg”.

In Oensel is het er nog steeds en eer ik er erg in heb ben ik er al aan voorbij. De zijstraat als geplande parkeeroptie heb ik al achter mij gelaten en ik kar zelfs vergeefs richting de molen te Beek.

  

Ik keer om bij het restaurant en doe toch een dubbelcheck. Hebbes! Ik pak mijn moment en ga verder.

WORDT VERVOLGD IN AKTE 2

Elis - E-SOGNO: Hell on wheels – Episode 50: 223+224 / Valkenburg aan de Geul 04-04-2013

Pagina's